Seyirlik Oyunlar

0

Yöresel Seyirlik Oyunlar

Köy seyirlik oyunları veya köy tiyatrosu kırsal kesimlerde düğün, bayram gibi belirli günlerde geleneğe bağlı olarak oynanır. Tarih öncesi devirlerden beri oynanan köy tiyatrosunun bu güne kadar süregelmesi, konularını günlük hayattan almasına bağlanmaktadır. Özel bir kostüme, sahneye, makyaj malzemelerine sahip değildir. Bunlar imkânlar çerçevesinde sağlanmaya çalışılır ve oyuncular amatörlerden oluşur.

Kutludüğün beldesinde özellikle kına gecelerinde köy seyirlik oyunları düzenlenmektedir.

a) Sinsin Oyunu:

Kutludüğün Beldesinde Sinsin Oyunu, düğünlerde kına gecelerin de meydanda ateş yakılarak oynanır. Bu ateş, karma odun ya da önceden hazırlanmış kömür tozu, kül ve gazlı suyun harç yapılmasıyla elde edilen yumurta kömürü şeklindeki cisimler yakılarak elde edilir. Oyuna katılanlar geniş bir halka yaparlar. Gönüllü kişi ateşin yanında dikilir, kendine güvenen diğer birisi de onu halkaya kadar kovalar. Bu oyun yaklaşık iki saat kadar böyle sürer. Oyunculardan birisi ateşe bir tekme atar ve ateşi dağıtır, sonra da “oyun bitti” diye bağırır. Böylece oyun sona erer ve oyuncular odaya giderler.


Eskiden 300 haneli köyde 100’e yakın köy odası bulunmaktaydı. İki-üç hane arasında bir oda vardı. Kırıkkale, Elmadağ taraflarından gelen çerçiler bu odalarda istirahat ederlerdi. Sabah olunca da mallarını satmaya Ankara’ya giderler, alışverişlerini yaptıktan sonra dönüşte tekrar bu odalarda misafir edilirlerdi. Bu çerçilerden yiyecek, içecek ve barınma için hiç bir ücret alınmazdı. Bu odalar küçük birer kervansaray görevi yapmaktaydılar. Ayrıca köyde yapılan düğün veya herhangi bir tören için verilen yemek bu odalarda verilirdi. Herkes odaya çağrılır, kaşığını alan odaya gelir, yemeğini yerdi. Odalarda toplanan köylüler sohbet ederler, oyun oynarlar, şakalaşırlardı. Köylüler beş-on kilo ceviz alıp odalarda zar atarak ceviz oynarlardı. Odada hayvan keserlerdi. Kazanda pişirirler ve kepçeyle kaplara koyarak dağıtırlar, kalan etleri ise oradakiler yerlerdi. Eskiden kasap bulunmazdı. Günümüzde bu odalar kalmamıştır. Kutludüğün Beldesinde köylüler boş vakitlerinde 2 adet olan kahvehanelerde ve çay ocaklarında toplanarak kâğıt oyunları oynayarak veya harman yeri denilen yerde toplanarak vakit geçirirler.


b) Deve Oyunu

Kutludüğün beldesinde son 40 yıla kadar oynanan, fakat şimdi unutulan, rivayete göre de bu köye ait olmadığı, dışarıdan geldiği söylenen deve oyunu, düğünlerde, kına gecelerinde evin dışında oynanan bir oyundur. Üç-dört metre uzunluğunda iki tomruğu, iki kişi omuzlarına alır. Bunlar başlarına çuval veya benzeri bir şey geçirir, tomrukların üzerine bir kişi çıkar. Aşağıdaki gözleri kapalı iki kişi deve rolündedir, yürüdükçe tökezlemeleri etraftaki izleyenleri güldürür ve eğlendirir. Tomrukların üzerinde oturan yünden yapılan takma sakallı deve sürücüsü ise bazen kirmen ile yün eğirir bazen de küçük toz küreğinin üzerinde saman yakarak sigara içme taklidi yaparak, seyredenleri eğlendirir.

Aralık 2005 

Derleyen : Şerafettin ATEŞ

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Tamam, Kabul Et !) #days=(20)

Bu sitede Cookie Çerez kullanılmaktadır Tamam
Ok, Go it!